V60 Demleme Rehberi

V60 Demleme Rehberi 08-05-2021

GEREKENLER:

·        -V60 dripper

·        -V60 filtresi

·        -Dripper kettle

·        -Hassas tartı

·        -Server (Demlenecek hazne)

·        -16GR Çekirdek kahve ya da Orta-ince ayarda öğütülmüş çekirdek(1 porsiyon)

·        -250gr 92-95 derece kaynamış su

    Öncelikle gereken tüm malzemelerin hazır olduğundan emin olup suyumuzu 93-95 derece aralığında kaynatıyoruz. Eğer dereceden emin olamıyorsanız suyu tamamen kaynatıp 1 dakika bekleyebilirsiniz. Bu sırada kahveniz çekirdek halindeyse orta-ince ayarda 16gr öğütülebilir. Suyumuz kaynadığında öncelikle V60 dripper’a filtreyi yerleştirip, onu da kahveyi demleyeceğiniz hazneye yerleştirin. Kaynayan suyla filtrenin üzerini tam olarak ıslatıyoruz. Bu sayede hem ısı kaybını önlemek için haznemizi ısıtmış oluyoruz hem de filtremizi ıslatarak kağıt tadının kahveye geçmesini engellemiş oluyoruz.

ÖN DEMLEME

   İlk ısıtma için kullandığımız suyumuzu boşaltıyoruz. Hassas tartımıza yerleştiriyoruz demleme setini, orta-ince ayarda 16gr öğütülmüş kahveyi döküyoruz hazneye ve darasını alıyoruz. Kahvenin 2 katı kadar ya da 30-50ml suyu ince bir şekilde kahvenin ortasından kenarlarına kadar tüm kahvenin suyla temas edeceği şekilde saat yönünde döküyoruz. Bu sayede kahvemizin çiçeklendiriyor ve içindeki tat notalarını dışarı çıkarmış oluyoruz. Bu işlem su dökümüne başladıktan itibaren 30-35 saniye sürmeli.

DEMLEME

   Öndemlememiz tamamlandıktan sonra 240ml su tamamlanana kadar ön demlemede yaptığımız gibi su hiç kesilmeden ince bir şekilde kahvenin yüzeye çıkan kremasını her yere dağıtarak saat yönünde döküyoruz. Bu işlemle beraber ortalama 1.30 - 2.00 dakika içerisinde demlememiz tamamlanacaktır. Demlenen hazneyi hafif şekilde çalkalayıp önceden ısıttığımız bardakta servis ediyoruz. Afiyet olsun.